En af Danmarks mest oversete delikatesser

En af de få levende arter fra havet omkring os, som der bliver mere af, ikke mindre, er bløddyr, særligt 10-armede blæksprutter. Det falder så heldigt ud, at den 10-armede blæksprutte samtidig er en af de mest oversete delikatesser i det danske spisekammer overhovedet. Sepia, som den også kaldes, er altså beslægtet med snegle og muslinger. De er blandt de meste intelligente havdyr vi kender, og de kan skifte farve efter situationen. I realiteten ved vi ikke så meget om dem. De gemmer sig dybt ned i havet og da de er bifangst i Danmark, har der ikke været forsket i dem.

Traditionelt koges, dybsteges eller fritteres kroppen og tentaklerne, og det smager da også aldeles fortrinligt, omend denne tilberedning frarøver sprutten noget af dens fine sødlige delikate smag.

Vores yndlingstilberedning her på Radio strider imod alle myter om, at blækspruttekød skal koges længe for ikke at blive sejt.

Vi skærer simpelthen kroppene super tyndt og sauterer dem under et minut i timianolie. Vi samler dem i en ret med fantastiske dampede vinterporrer og en vidunderlige sauce, lavet på torsken fra 1.ret tilsmagt vores egen fermenterede hvidløg. Velbekomme.